Детоксикація та очищення
А якщо серйозно, то похмілля має наступні неприємні симптоми: сильний біль голови, нудота, виражена спрага, слабкість. В основі їхньої появи лежить послідовність біохімічних процесів перетворення сполук, що містяться в алкогольних напоях, в такі, що не зашкодять організму. Проте у випадках, коли потужність ферментів недостатня, або є супутні захворювання травної системи, в першу чергу печінки, або присутній вроджений дефіцит ферменту алкогольдегідрогенази, утворюються проміжні продукти розпаду, які токсично діють на нервову систему (звідси сонливість, слабкість), судини (біль голови) та інші органи та системи. Вони також впливають на електролітний обмін, зокрема, кальцію та магнію, що може призвести до важких порушень роботи серцевої системи, розвитку аритмій та інших порушень серцевого ритму та провідності. Крім того, алкоголь призводить до змін водного балансу. Етанол, маючи високу осмолярність, сприяє виведенню рідини з організму, а також її перерозподілу з просвіту судин в тканини. Виникають набряки, попри це є відчуття спраги.
Алкоголь має наступні негативні ефекти щодо травної системи: суттєво змінює кількісний та якісний склад мікрофлори, призводячи до розвитку дисбактеріозу, а також СНБР (синдрому надмірного бактеріального росту) в тонкому кишківнику. Це пов’язано також із порушенням моторної функції кишківника та жовчевидільної системи, зниженням шлункової кислотності. Етиловий спирт, а також сполуки, які надають йому певних смакових якостей на присутні у неочищеному продукті, особливо у високих концентраціях, мають подразнюючу дію та також знищують мікрофлору. Тому вживання алкоголю часто супроводжується проносами
Алкоголь має безпосередній негативний вплив на слизові травної системи. Продукт розпаду етанолу – ацетальдегід – знижує бар’єрну здатність стінки кишківника, підвищуючи її проникність.
Кишковий бар’єр є важливою складовою підтримки гомеостазу та захисту організму від надходження токсинів. Крім того, мікрофлора кишківника відіграє важливу роль у синтезі ряда ферментів, транспорті мікроелементів, синтезі вітамінів. Тому підтримка та відновлення мікрофлори дозволить організму ефективніше виводити токсичні продукти, зменшуючи симптоми похмілля. Дослідження показали, що можна досягти зниження проникності стінки кишківника, рівня інтоксикації, змін в тканині печінки шляхом відновлення мікрофлори кишківника. Цього можна досягти використанням антибіотиків разом з пробіотичними препаратами.
Звичайно, кожен сам для себе вирішує, чи вживати алкоголь. Проте якщо ви його вживаєте, безперечно треба, щоб процес відбувся без негативних наслідків для організму. Є досить багато порад, як це організувати – основне це якісний алкоголь в помірній кількості, достатньо закуски та здоровий організм, який зможе це все подолати без наслідків.
Звичайно, одноразовий прийом пробіотика не дасть ефекту, проте якщо застілля є заплановане, а не спонтанне, Ви можете підготуватись: зокрема, прийом пробіотика протягом кількох днів до вживання алкоголю та кількох днів після нього дозволить Вам забезпечити підтримку власній мікрофлорі, захист слизовій кишківника, та мінімалізувати симптоми похмілля. Одним з таких пробіотиків, які мають доведену ефективність у відновленні складу мікрофлори кишківника та можуть бути корисними при лікування симптомів похмілля, є ЕНТЕРОЛ. Препарат слід приймати як мінімум двічі на день, вміст пакетика можна розчинити у воді.
Література
1.Бакулин И. Г., Шаликиани Н. В. Алкоголь и изменения микрофлоры кишечника: современные представления // Доктор.Ру. Гастроэнтерология. 2016. № 1 (118). С. 38–42.
2.Mutlu E., Keshavarzian A., Engen P., Forsyth C. B. et al. Intestinal dysbiosis: a possible mechanism of alcohol-induced endotoxemia and alcoholic steato- hepatitis in rats // Alcohol. Clin. Exp. Res. 2009. Vol. 33. N 10. P. 1836–1846.
3.Yan A. W., Fouts D. E., Brandl J., Stärkel P. et al. Enteric dysbiosis associated with a mouse model of alcoholic liver disease // Hepatology. 2011. Vol. 53. N 1. P. 96–105.