Серед різноманіття цих ефектів, кава має помітний вплив на шлунково-кишкових тракт. Це перша система організму, з якою вона стикається. Розберемо її дію детальніше.
Перший ковток
Кава стимулює вироблення ферменту альфа-амілази слини. Ця речовина відповідає за розщеплення цукрів на найпершому етапі травлення – в ротовій порожнині1.
Окрім цього, як звичайна кава, так і кава без кофеїну змінює сприйняття смаку: підвищує чутливість до солодкого і знижує – до гіркого2. Можливо, саме тому десерти прийнято подавати з кавою?
Кава при печії або печія від кави?
Звичайна кава та шоколад (завдяки кофеїну та іншим речовинам у складі) підвищують вироблення соляної кислоти в шлунку та можуть розслабляти нижній сфінктер стравоходу. Але чи призводять вони до печії – не доведено. Адже часто люди, які п’ють каву, зловживають палінням, що також може викликати такий симптом.
Деякі дослідження, навпаки, підкреслюють, що кавові антиоксиданти (хлорогенова кислота) захищають слизову шлунку. Не впливаючи на вироблення соляної кислоти, вони попереджують утворення виразки1,3,4.
Жовчокам’яна хвороба
Кава захищає жовчний міхур від утворення каміння, оскільки знижує виділення холестерину печінкою та позитивно впливає на моторику (рух) і жовчного міхура, і кишківника. Розвиток жовчокам’яної хвороби зворотньо пропорційний вживанню кави. Тобто чим більше кави ви п’єте (до 3-4 чашок на добу), тим менша ймовірність відчути біль в правому підребер’ї5,6.
Товстий кишківник
- Кава впливає на склад мікрофлори.
Доведено, що 3 чашки кави на добу підвищують кількість «корисних бактерій» – Bifidobacterium spp. та іншого бактеріального різноманіття. Також звичайна кава з арабіки або робусти сповільнює ріст патогенної мікрофлори – Escherichia coli, а кава без кофеїну, навпаки, стимулює їх ріст1.
- Кава збільшує рухову активність товстого кишківника.
Періодично цей напій пропонують використовувати, як допоміжний безпечний засіб при функціональному закрепі. Завдяки цій властивості, кава може викликати дискомфорт в животі та призвести до діареї1.
Якщо ви помічаєте появу таких симптомів після вживання кави, необхідна консультація лікаря. Спеціаліст може порадити прийом пробіотичних препаратів з Saccharomyces boulardii6,7 чи Bifidobacterium longum 8,9.Ці штами мікроорганізмів мають безпечні протидіарейні властивості і дозволяють не відмовлятися від гарної звички пити кавові напої1,2.
Джерела інформації:
- Nehlig A. Effects of Coffee on the Gastro-Intestinal Tract: A Narrative Review and Literature Update. Nutrients. 2022; 14(2):399. https://doi.org/10.3390/nu14020399
- Surdea-Blaga T. et al. Food and Gastroesophageal Reflux Disease , Current Medicinal Chemistry 2019; 26(19) . https://dx.doi.org/10.2174/0929867324666170515123807
- Taraszewska A. Risk factors for gastroesophageal reflux disease symptoms related to lifestyle and diet. Rocz Panstw Zakl Hig. 2021;72(1):21-28. doi: 10.32394/rpzh.2021.0145. PMID: 33882662.
- Di Ciaula A. et al. The Role of Diet in the Pathogenesis of Cholesterol Gallstones. Curr Med Chem. 2019;26(19):3620-3638. doi: 10.2174/0929867324666170530080636. PMID: 28554328; PMCID: PMC8118138.
- Shabanzadeh DM. New determinants for gallstone disease? . Dan Med J. 2018 Feb;65(2):B5438. PMID: 29393043.
- Інструкція до препарату: Ентерол 250, порошок для орального застосування по 250 мг Р.П. № UA/6295/01/01, наказ МОЗ України від 12.06.2017 р. № 651.
- Інструкція до препарату: Ентерол 250, капсули по 250 мг Р.П. № UA/6295/02/01, наказ МОЗ України від 12.06.2017 р. № 651.
- Інформація про медичний виріб Альфлорекс® від СПК. Сертифікат відповідності № PR.1034–21 від 24.02.2021.
- Quigley E. et al. (Am J Gastroenterol. 2010). 4. Клінічні рекомендації української гастроентерологічної асоціації по веденню хворих на синдром подразненої кишки, 2019 р.
- Khalid M. et al. (2020). “Coffee Arabica in Saudi Arabia: An. Overview”, International Journal of Pharmaceutical and Phytopharmacological Research, 10(4), pp.71-78.
Автор статті:
Катерина Мусієнко,
медичний консультант компанії «Біокодекс Україна».
Enterol_013 01.02.2022