Знайти Ентерол
в найближчій аптеці
Перевірте себе через тестування
Пройти тест

Дисбактеріоз кишечника після ковіду

Кишечник не тільки орган травної системи, це ще й один з важливих захисних бар’єрів нашого організму. Саме в ньому міститься більшість імунних клітин, здатних прицільно розпізнавати «чужаків» [4]. Не останню роль в захисній функції кишківника відіграють бактерії та інші мікроорганізми – його мікробіота. Здорова кишкова мікрофлора здатна служити захистом від впровадження хвороботворних мікроорганізмів [3].

Кишківник – один з органів-мішеней для нового коронавірусу. Тому пацієнтів з COVID-19 може турбувати пронос і біль у животі [5]. Діарея, прийом антибіотиків і безпосередній вплив вірусу – ймовірні причини дисбіозу, викликаного коронавирусной інфекцією.

Дослідження показали, що у пацієнтів з COVID-19 дійсно відзначаються значні зміни в кишковій мікрофлорі, а саме:

  • збільшення потенційно небезпечних мікробів і
  • зменшення кількості корисних лакто-і біфідобактерій [6].

Крім цього, доведено, що порушення складу кишкової мікробіоти пов’язані з тяжкістю перебігу COVID-19 [7]. Так, у пацієнтів з тяжкою інфекцією чисельність «протизапальної бактерії» Faecalibacterium prausnitzii була меншою, ніж у хворих з більш легким перебігом [6]. При важкій коронавірусній інфекції значно скорочується кількість корисних бактерій, що синтезують бутират, який важливий для підтримки здоров’я кишечника [7].

Йдеться саме про тривалі порушення. Як показують довгострокові спостереження, дисбіоз, викликаний коронавірусною інфекцією, зберігається навіть через півроку після того, як проходять симптоми інфекції і вірус перестає визначатися [3]. Також існує зв’язок між постковідним дисбіозом і наявністю залишкових симптомів, таких як втома, задишка і біль в суглобах [5].

Наслідки дисбіозу для здоров’я людини різноманітні. Доведено зв’язок із запальними захворюваннями кишківника, цукровим діабетом, ожирінням, алергічними і автоімунними захворюваннями [8].

Як лікувати дисбактеріоз після ковіду?

Строго кажучи, дисбіоз не є медичним діагнозом, тому мова йде скоріше не про лікування в традиційному розумінні, а про заходи, спрямовані на відновлення мікробного балансу в кишечнику. Для цього необхідно дотримуватися простих рекомендацій:

  • ведіть активний спосіб життя;
  • подбайте про здоровий сон;
  • харчуйтеся різноманітно;
  • уникайте високообробленої їжі;
  • скоротіть кількість червоного м’яса і цукру в раціоні;
  • вживайте пре- і пробіотики [9].

Пребіотики – їжа для нашої кишкової мікрофлори. Споживаючи їх в достатній кількості, Ви стимулюєте зростання корисних бактерій. Найбільше пребіотиків міститься в цільних злаках, яблуках, коренеплодах, горіхах, насінні, какао і зеленому чаї [9].

Пробіотики – мікроорганізми, які при споживанні в достатній кількості приносять користь для здоров’я. Їх природним джерелом є ферментована їжа: йогурт і інші кисломолочні продукти, комбуча, солоні огірки та квашена капуста [9]. Крім цього, пробіотики випускають у вигляді харчових добавок і препаратів. В останньому випадку дотримується максимальний контроль за вмістом пробіотичних організмів, їх кількістю і життєздатністю.

Ентерол – пробіотик, який доведено сприяє відновленню мікробіоти кишечника після перенесеної діареї. Крім цього, препарат має імуностимулювальну і протизапальну дію, що так само важливо після перенесеної інфекції [10].

Крім важких симптомів, COVID-19 може мати і віддалені наслідки, в тому числі, тривалий дисбіоз кишкової мікробіоти, який впливає на відновлення після перенесеної хвороби і може в подальшому призвести до широкого спектру хронічних хвороб.Щоб запобігти цьому, важливо вжити заходів для лікування дисбактеріозу після ковіду, насамперед за рахунок збалансованої здорової дієти та прийому пробіотиків.

Список літератури:

  1. WHO Coronavirus (COVID-19) Dashboard (9 August 2021) https://covid19.who.int/
  2. CDC: Symptoms of COVID-19. Updated Feb. 22, 2021 https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/symptoms-testing/symptoms.html
  3. Chen Y, Gu S, Chen Y, Lu H, Shi D, Guo J, Wu WR, Yang Y, Li Y, Xu KJ, Ding C, Luo R, Huang C, Yu L, Xu M, Yi P, Liu J, Tao JJ, Zhang H, Lv L, Wang B, Sheng J, Li L. Six-month follow-up of gut microbiota richness in patients with COVID-19. Gut. 2021 Apr 8:gutjnl-2021-324090. doi: 10.1136/gutjnl-2021-324090. Epub ahead of print. PMID: 33833065.
  4. Francisco Guarner. Is the Gut an immune organ?
  5. Troisi J, Venutolo G, Pujolassos Tanyà M, Delli Carri M, Landolfi A, Fasano A. COVID-19 and the gastrointestinal tract: Source of infection or merely a target of the inflammatory process following SARS-CoV-2 infection? World J Gastroenterol2021; 27(14): 1406-1418 [DOI: 10.3748/wjg.v27.i14.1406].
  6. Zuo T, Zhang F, Lui GCY, Yeoh YK, Li AYL, Zhan H, Wan Y, Chung ACK, Cheung CP, Chen N, Lai CKC, Chen Z, Tso EYK, Fung KSC, Chan V, Ling L, Joynt G, Hui DSC, Chan FKL, Chan PKS, Ng SC. Alterations in Gut Microbiota of Patients With COVID-19 During Time of Hospitalization. Gastroenterology. 2020 Sep;159(3):944-955.e8. doi: 10.1053/j.gastro.2020.05.048. Epub 2020 May 20. PMID: 32442562; PMCID: PMC7237927.
  7. Moreira-Rosário André, Marques Cláudia, Pinheiro Hélder et al. Gut Microbiota Diversity and C-Reactive Protein Are Predictors of Disease Severity in COVID-19 Patients. Frontiers in Microbiology. 2021; 12. DOI=10.3389/fmicb.2021.705020
  8. Dysbiosis of the gut microbiota in disease. Simon Carding,Kristin Verbeke,Daniel T. Vipond,Bernard M. Corfe &Lauren J. Owenю Article: 26191 | Published online: 02 Feb 2015 Microbial Ecology in Health and Disease Volume 26, 2015 – Issue s2: ENGIHR Supplement: Proceedings from the 2013 ENGIHR Conference in Valencia, Spain
  9. 10 Ways to Strengthen Your Microbiome. Canadian digestive health foundation https://cdhf.ca/health-lifestyle/10-ways-to-strengthen-your-microbiome/
  10. Sb Scientific dossier
  11. Moreira-Rosário André, Marques Cláudia, Pinheiro Hélder et al. Gut Microbiota Diversity and C-Reactive Protein Are Predictors of Disease Severity in COVID-19 Patients. Frontiers in Microbiology. 2021; 12. DOI=10.3389/fmicb.2021.705020

Zuo T, Zhang F, Lui GCY, Yeoh YK, Li AYL, Zhan H, Wan Y, Chung ACK, Cheung CP, Chen N, Lai CKC, Chen Z, Tso EYK, Fung KSC, Chan V, Ling L, Joynt G, Hui DSC, Chan FKL, Chan PKS, Ng SC. Alterations in Gut Microbiota of Patients With COVID-19 During Time of Hospitalization. Gastroenterology. 2020 Sep;159(3):944-955.e8. doi: 10.1053/j.gastro.2020.05.048. Epub 2020 May 20. PMID: 32442562; PMCID: PMC7237927.

Xu K., Cai H., Shen Y., Ni Q., Chen Y., Hu S., Li J., Wang H., Yu L., Huang H., Qiu Y., Wei G., Fang Q., Zhou J., Sheng J., Liang T., Li L. Management of corona virus disease-19 (COVID-19): the Zhejiang experience. Zhejiang Da Xue Xue Bao Yi Xue Ban. 2020;49(1):147–157

Yeoh YK, Zuo T, Lui GC, et al

Gut microbiota composition reflects disease severity and dysfunctional immune responses in patients with COVID-19

Gut 2021;70:698-706.

10 Ways to Strengthen Your Microbiome

https://www.gutmicrobiotaforhealth.com/about-gut-microbiota-info/

Автор: Потєхіна Тетяна Олександрівна