Молочнокислі бактерії – важлива частина дружньої мікрофлори кишечника, ротової порожнини, шкіри і піхви [2]. У цій статті ми розглянемо, навіщо в організмі лактобактерії в залежності від їх місцеперебування.
Для чого потрібні лактобактерії в кишечнику?
Представники роду Lactobacillus складають менше 1% від всієї кишкової мікробіоти, проте достатньо різноманітні і представлені понад 50 видами. Найпоширеніші з них – Lactobacillus casei, L. murinus, L. plantarum, L. rhamnosus і L. delbruckeii (болгарська паличка) [2]. Зміни в їх чисельності пов’язані з багатьма хворобами людини [2]. Тому лактобактерії в складі ферментованих продуктів і пробіотиків широко використовуються для лікування і профілактики [2]. Дослідження виявили цілий ряд їх позитивних ефектів на здоров’я людини, а саме [1]:
- зниження непереносимості лактози;
- позитивний вплив на кишкову флору;
- профілактику кишкових інфекцій;
- стимуляцію імунної системи;
- зменшення запальних або алергічних реакцій;
- регулювання перистальтики кишечника;
- поліпшення загального самопочуття;
- профілактику раку товстої кишки, серцевих захворювань і діабету.
Деякі властивості залежать від виду або навіть штаму бактерії. Так, один зі штамів L. rhamnosus має протизапальну дію та здатний посилити кишковий бар’єр, а болгарська паличка, яку використовують для приготування йогурту, допомагає розщеплювати лактозу людям з її непереносимістю [3].
Для чого потрібні лактобактерії в піхву?
У піхві молочнокислі бактерії є переважною більшістю, складаючи 90% – 100% від всієї мікрофлори [2]. Утримуючи там свою перевагу, вони допомагають боротися з вагінальними інфекціями. Лактобактерії заважають розмноженню інших бактерій, оскільки не дають їм приєднатися до стінки піхви і синтезують молочну кислоту, яка пригнічує ріст «чужаків». Крім цього, вони допомагають запускати процес саморуйнування клітин, інфікованих вірусами, і знижують кількість молекул запалення [4].
Таким чином, здатність лактобактерій пригнічувати запалення і розвиток бактеріальних і вірусних інфекцій сприяє фертильності і благополучному перебігу вагітності у жінок [4].
Отже, лактобактерії – важлива частина мікробіоти людини. З часів Іллі Мечникова, який перший заговорив про користь йогурту для здоров’я кишечника, сталі відомими багато інших корисних властивостях цих бактерій: від профілактики цукрового діабету до стимулювання імунітету. Тому корисно додати в свій раціон ферментовану їжу, таку як кисломолочні продукти, солоні огірки і салямі.
Список літератури:
- Bernardeau M, Guguen M, Vernoux JP. Beneficial lactobacilli in food and feed: long-term use, biodiversity and proposals for specific and realistic safety assessments. FEMS Microbiol Rev. 2006 Jul; 30 (4): 487-513. doi: 10.1111 / j.1574-6976.2006.00020.x. PMID: 16774584.
- Heeney DD, Gareau MG, Marco ML. Intestinal Lactobacillus in health and disease, a driver or just along for the ride? Curr Opin Biotechnol. 2018 Feb; 49: 140-147. doi: 10.1016 / j.copbio.2017.08.004. Epub 2017 Sep 1. PMID: 28866243; PMCID: PMC5808898.
- Get to know the Lactobacilli family. Gut microbiota for health by ESNM. December 2nd, 2020 https://www.gutmicrobiotaforhealth.com/new-infographic-to-meet-lactobacilli/
- Witkin SS, Linhares IM. Why do lactobacilli dominate the human vaginal microbiota? BJOG. 2017 Mar; 124 (4): 606-611. doi: 10.1111 / 1471-0528.14390. Epub 2016 Nov 7. PMID: 28224747.
Enterol 220 08.09.21