Складові імунної системи
Зазвичай імунна реакція полягає в розпізнаванні шкідливого агента, активізації захисних сил, нападі та нейтралізації патогена. Для цього виробляються відповідні компоненти — антитіла, В-клітини, базофіли, цитокіни, еозинофіли, лейкоцити, Т-кілери, макрофаги.
Головні види імунітету:
- Вроджений — формується на етапі внутрішньоутробного розвитку дитини.
- Набутий — Є результатом взаємодії складових імунної системи з інфекційними агентами, завдяки чому утворюється постійний чи тимчасовий імунітет.
Спершу з інфекцією взаємодіють фагоцити різних фізичних бар’єрів (шкіри, слизової оболонки, рогівки ока). Далі вступає в дію вроджений або набутий імунітет. Набута імунна реакція формується за допомогою спеціальних білкових елементів — антитіл, на вироблення яких потрібен певний час. Після контакту з загрозою ці антитіла починають циркулювати в крові й при повторному потраплянні інфекції одразу на неї реагують.
Органи тіла, в яких виробляються різні елементи імунного захисту, поділяються на первинні та вторинні:
- До первинних належить загрудинна залоза та кістковий мозок, де виробляється більшість лейкоцитів.
- До вторинних — мигдалики, селезінка, лімфатичні вузли та судини, червоподібний відросток, пеєрові бляшки в тонкій кишці.
Саме останні структурні елементи беруть участь у формуванні місцевого імунітету травної системи. До цієї задачі безпосередньо долучається мікрофлора кишківника, яка допомагає активізуватись імунній відповіді при потраплянні інфекції через кишківник.
Значення мікрофлори кишківника у формуванні імунітету
Склад кишкової мікробіоти більш різноманітний у порівнянні зі шкірою та видимими слизовими оболонками. Цьому сприяють оптимальні умови порожнини кишківника, наявність поживних речовин, відповідна температура тіла. Причому більше бактерій саме в нижніх відділах тонкої кишки та найрізноманітніша флора у товстому кишківнику.
Цікаві властивості мікрофлори товстого відділу кишкового тракту:
- в 1 г калу визначається близько 250 млрд бактерій;
- серед загальної кількості мікробів кишківника розрізняють понад 60 видів та родів анаеробів, на частку яких приходиться 96%;
- головні представники кишкової мікрофлори — грамнегативні бактероїди, грампозитивні лакто- та біфідобактерії й у трохи меншій кількості коринебактерії та пептококи;
- кишкова паличка має велике значення в протистоянні кишкової мікрофлори різним патогенам (кандидозним грибам, стафілококам, ентеробактеріям).
На сьогодні відзначається погіршення стану мікрофлори кишківника в загальній людській популяції. Особливо ця тенденція гарно помітна в країнах з високими прибутками, де найбільше використовуються антибіотики та вживаються шкідливі синтетичні продукти.
Способи покращення імунного захисту
Для підсилення імунітету через мікрофлору кишківника, в першу чергу, потрібно звернути увагу на харчування. Зокрема ріст корисних бактерій покращується при вживанні таких продуктів:
- овочів;
- фруктів;
- зернових;
- йогуртів;
- кефіру та інших молочнокислих продуктів.
Покращити роботу кишківника внаслідок посилення мікрофлори допомагають пробіотики. Ентерол® належить до цієї групи препаратів, при необхідності застосовується в комплексі з антибіотиками.
Дбайливе ставлення до свого організму дозволить уникнути багатьох захворювань.
Література: