Незважаючи на популярність цих напоїв, вони мають певні особливості у вживанні і можуть нанести шкоду.
Молоко знижує антиоксидантні властивості кави
Кава є основним джерелом фенольних кислот і поліфенолів [1, 2] (антиоксиданти, речовини, що захищають людину від небезпечних захворювань і передчасного старіння [3]). Це також пов’язано з тим, що кофеїн в помірних кількостях покращує біохімічні процеси в клітині, що сприяє розщепленню і виведенню токсинів [7].
На рівень антиоксидантів в каві впливають:
- ступінь обсмажування кавових зерен (оптимальний – середній) [1];
- додавання молока;
Молоко знижує антиоксидантні властивості кави. Більш того, додаючи молоко, активність антиоксидантів знижується пропорційно його кількості. Це пов’язано з білком під назвою казеїн, який зв’язує ці речовини і виводить їх із організму [4].
Тому, якщо ви використовуєте каву як джерело антиоксидантів, варто переглянути методи її обробки і приготування.
Калорійність напою
При замовленні капучино або лате пам’ятайте, що калорійність 1 порції молока (100 мл) 2,5% жирності становить 52 ккал. Це дорівнює енергетичній цінності декількох мигдальних горіхів або моркв. Тому таку перерву на каву можна розглядати як перекус.
«Кишкові» симптоми
В середньому 68% людей страждають на непереносимість лактози [5]. Це означає, що дві третини населення відчувають такі симптоми, як:
- біль в животі;
- здуття живота;
- або діарею
після вживання молочних продуктів, що містять лактозу. Але в нашому випадку це не єдина проблема. Не варто забувати і про каву, яка підвищує перистальтику кишечника (рух вмісту кишечника) і може спровокувати або посилити ці симптоми6. Необхідно розуміти, що непереносимість лактози не є хворобою, а природнім, нормальним варіантом засвоєння їжі [5].
Отже, хто повинен уникати або обмежувати себе в каві з молоком?
Чи, можливо, знайти альтернативу?
- ті, хто ставить корисні якості кави вище смакових уподобань;
- ті, хто стежить за фігурою і не хоче перетворювати пиття кави в повноцінний прийом їжі;
- ті, хто особисто знайомий з симптомами непереносимості лактози, адже кава може тільки посилити їх;
Якщо здуття і біль в животі, діарея постійно турбують вас після вживання кави з молоком, бажано звернутися до лікаря-гастроентеролога, терапевта або фармацевта. Кожен із спеціалістів матиме рацію, порекомендувавши пробіотичні препарати Saccharomyces boulardii CNCM I-745 або інші [8].
Джерела інформації:
- Jae-Hoon Bae et al. Mini Review Coffee and health. Integrative Medicine Research journal Volume 3, Issue 4, December 2014, Pages 189-191 homepage: www.imr-journal.com
- Kolb H. et al. Health Effects of Coffee: Mechanism Unraveled? Nutrients. 2020 Jun 20;12(6):1842. doi: 10.3390/nu12061842. PMID: 32575704; PMCID: PMC7353358.
- Яшин А.Я. ВЭЖХ фенольных кислот – антиоксидантов с амперометрическим детектированием» ООО «Интерлаб», Москва Поступила в редакцию 3.03.2014 г
- Niseteo T. et al. Bioactive composition and antioxidant potential of different commonly consumed coffee brews affected by their preparation technique and milk addition. Food Chem. 2012 Oct 15;134(4):1870-7. doi: 10.1016/j.foodchem.2012.03.095. Epub 2012 Mar 30. PMID: 23442632.
- Misselwitz B. et al. Update on lactose malabsorption and intolerance: pathogenesis, diagnosis and clinical management. Gut. 2019 Nov;68(11):2080-2091. doi: 10.1136/gutjnl-2019-318404. Epub 2019 Aug 19. PMID: 31427404; PMCID: PMC6839734.
- Rao SS, Welcher K, Zimmerman B, Stumbo P. Is coffee a colonic stimulant? Eur J Gastroenterol Hepatol. 1998 Feb;10(2):113-8. doi: 10.1097/00042737-199802000-00003. PMID: 9581985.
- Xu H. et al. Caffeine Targets SIRT3 to Enhance SOD2 Activity in Mitochondria. Front Cell Dev Biol. 2020 Sep 1;8:822. doi: 10.3389/fcell.2020.00822. PMID: 33015038; PMCID: PMC7493682.
- Інструкція до препарату: Ентерол 250, капсули по 250 мг Р.П. № UA/6295/02/01, наказ МОЗ України від 12.06.2017 р. № 651.
Автор статті:
Катерина Мусієнко,
медичний консультант компанії «Біокодекс Україна».
Enterol_012 01.02.2022