На перший погляд виглядає занадто важко. Почнемо з основ, що таке лактоза?
Лактоза (або «молочний цукор») є основним джерелом вуглеводів в молоці всіх ссавців (включаючи людину). Для того щоб зруйнувати його і засвоїти, клітини кишківника виробляють спеціальний фермент – лактазу.
Дефіцит лактази
Наголошую, що саме «лактази», тобто ферменту. Недостатня його кількість призводить до того, що організм не здатний перетравлювати велику кількість спожитої лактози.
Що відбувається далі?
Мальабсорбція лактози
Мальабсорбція – це недостатнє засвоєння речовини в тонкому кишечнику.
Тут мова вже йде про лактозу – «молочний цукор». В даному випадку ми маємо справу з транзитним переміщенням лактози в товстий кишечник. У нормі лактоза всмоктується в тонкому кишечнику, але чомусь цього не відбувається. Наприклад, при дефіциті лактази: вуглевод не розщеплюється, а тому не засвоюється. Далі неперетравлена лактоза вступає в контакт з мікробіотою кишечника, що призводить до утворення газів.
Непереносимість лактози
Обов’язковою умовою непереносимості лактози є її мальабсорбція. Хоча багато людей з мальабсорбцією лактози не страждають від дискомфорту після прийому молочних продуктів, більшість відчувають наступні симптоми:
- біль в животі;
- здуття;
- урчання;
Також неперетравлена лактоза здатна вбирати воду з кишечника, що може викликати діарею.
На прояв симптомів дефіциту лактози впливають два основних зовнішніх фактори:
- кількість споживаної лактози [1];
- вживання лактози з іншими продуктами, які прискорюють рух кишечника і потрапляння лактози в його нижні відділи (наприклад, кава з молоком [2]).
Але не панікуйте, якщо помітили подібні симптоми. Більше 68% населення страждають від непереносимості лактози в тій чи іншій мірі.
Якщо здуття живота, болі в животі і діарея турбують вас після склянки молока, йогурту або будь-якого іншого «лактозного» продукту (розглянемо їх перелік в наступній статті), то бажано звернутися до гастроентеролога або терапевта, або звернутися за допомогою до фармацевта. Кожен з фахівців буде правий, якщо порекомендує пробіотичні препарати, що містять Saccharomyces boulardii CNCM I-745 для ферментативного розщеплення білка, поліпшення кишкового трофіки, запобігання бродінню вуглеводів в кишечнику (здуття живота, запор), для нормалізації всмоктування рідини в кишечнику [3].
Джерела інформації:
- Misselwitz B. et al. Update on lactose malabsorption and intolerance: pathogenesis, diagnosis and clinical management. Gut. 2019 Nov;68(11):2080-2091. doi: 10.1136/gutjnl-2019-318404. Epub 2019 Aug 19. PMID: 31427404; PMCID: PMC6839734.
- Rao S. et al. Is coffee a colonic stimulant? European Journal of Gastroenterology & Hepatology. 1998 Feb;10(2):113-118. DOI: 10.1097/00042737-199802000-00003. PMID: 9581985.
- Інструкція до препарату: Ентерол 250, капсули по 250 мг Р.П. № UA/6295/02/01, наказ МОЗ України від 12.06.2017 р. № 651.
Автор статті:
Катерина Мусієнко,
медичний консультант компанії «Біокодекс Україна»
Enterol_009 01.02.2022