Знайти Ентерол
в найближчій аптеці
Перевірте себе через тестування
Пройти тест

Харчування при виразковому коліті

Варто розуміти, що виразковий коліт є дуже серйозним захворюванням, яке має тривалий перебіг з періодами загострення та ремісії, що суттєво впливає на якість життя пацієнта та потребує постійного лікування. Воно є багатокомпонентним: медикаменти (кортикостероїди, імуномодулятори); та можливе хірургічне втручання за показами – видалення ураженої частини кишківника.

Проте слід пам’ятати, що при виразковому коліті надзвичайно важливою складовою є лікувальна дієта.

Дієта при виразковому коліті формується індивідуально, із врахуванням особливостей перебігу хвороби (тривалість, площа та ділянки ураження, медикаментозне лікування, вік та стать пацієнта, наявність інших захворювань). Критично важливим для ефективного лікування є суворе дотримання дієтичних обмежень та режиму харчування.

Проте є й загальні правила щодо принципів харчування при виразковому коліті, метою яких є забезпечити максимально щадний режим харчування, усунути фактори фізичного, термічного, хімічного впливу на слизову товстого  кишківника.

1.Прийом їжі шість разів на добу невеликими об’ємами.

2.Консистенція – із слизом, рідка, пюреподібна т.і.

3.Спосіб приготування – на пару, відварювання.

4.Вживання достатнього об’єму рідини – 1,5-2 л.

5.Врахування індивідуальних особливостей клінічного перебігу: при переважанні закрепу – додати овочі й фрукти; при переважанні діареї – кисіль, печені яблука, каші, нежирний м’який сир.

Важливо виключити продукти, які можуть мати подразнюючу дію на слизову кишківника або надмірно стимулювати виділення травних ферментів. Повністю виключають смажені страви, гострі та кислі продукти.

В період загострення харчові обмеження максимально виражені, це може тривати 7-10 діб.

В період ремісії можна розширити перелік продуктів, приклад страв для цього періоду:  картопляне пюре, фруктове желе, пудинг.

Проте при складанні меню слід обов’язково враховувати, що воно має бути максимально повноцінним та забезпечувати надходження необхідної кількості поживних речовин, вітамінів, мікро- та макроелементів.

Наведемо приклади меню для людини з неспецифічним виразковим колітом, який складено згідно клінічного перебігу захворювання:

  1.  У разі переважання закрепів, основою харчування мають бути каші та овочеві супи-пюре. Також дозволено незначний вміст фруктів та кисломолочних продуктів. Повністю слід виключити смажені, жирні та гострі страви.
  2. При переважанні діареї, додають печені яблука,  перетерті овочі, нежирний сир – тобто ми зменшуємо дію  різних подразнюючих впливів на слизову кишківника.
  3. В гострому періоді захворювання пацієнт матиме значне обмеження харчового раціону. Слід повністю виключити продукти, які впливають на кишкову перистальтику або викликають процеси бродіння в кишківнику: всі овочі й фрукти  – містять клітковину; будь-які молочні продукти. Звичайно, жодних смажених, гострих або жирних страв.
  4. В період ремісії харчовий раціон можна розширити. Дозволено додати картопляне пюре, вермішель, ягідні пудинги та желе, яйця, навіть чай або каву з молоком.

Хочемо зазначити, що крім загальних рекомендацій щодо харчових обмежень (повне виключення смажених, гострих та жирних страв, алкоголю) у кожного пацієнта має бути сформований індивідуальних список продуктів, які йому заборонено вживати.

Наведемо приклади дозволених продуктів: каші (манна ,вівсяна, рисова), сир низької жирності (до 1 %), варене або парове  м’ясо (кріль, яловичина, телятина),  варені перетерті овочі, яйця, сухе печиво, яйця ( не смажені), яблучне пюре, чай, вершкове масло.

До заборонених продуктів відносять: борошняні вироби, молочні продукти (молоко, сметана), жирні види м’яса й риби, всі консервовані продукти та соуси, неперетерті фрукти та ягоди, сирі овочі, морозиво, шоколад, твердий сир, приправи, гриби, копчені продукти.

Пам’ятайте, що дотримання дієтичних обмежень є надзвичайно важливою складовою ефективного лікування для підтримання ремісії й доброго самопочуття.

Автор статті:
Пакулова-Троцька Юлія В’ячеславівна 

Лікар педіатр вищої категорії

к.мед.н.,доц.кафедри педіатрії #1 ЛНМУ ім.Д.Галицького.

Enterol_062 03.07.2023

Джерела

  • Kucharzik T. et al. Living guideline on ulcerative colitis. 2022 Mar;93(3):261-265.
  • Sherlock M. et al. Oral budesonide for induction of remission in ulcerative colitis. Cochrane Database Syst Rev. 2015 Oct 26;2015(10):CD007698.
  • Chatzinasiou F. et al. Generalized Pyoderma Gangrenosum Associated with Ulcerative Colitis: Successful Treatment with Infliximab and Azathioprine. Dermatovenerol Croat. 2016 Apr;24(1):83-5.  PMID: 27149138
  • Cai Z. et al. Treatment of Inflammatory Bowel Disease: A Comprehensive Review. Front Med (Lausanne). 2021 Dec 20;8:765474.
  • Sasson A. et al. Diet in Treatment of Inflammatory Bowel Diseases. Clin Gastroenterol Hepatol. 2021 Mar;19(3):425-435.e3.

 

Автор: Пакулова-Троцька Юлія В’ячеславівна