Продукти, які найчастіше викликають харчову алергію в дітей:
- яйця та молоко;
- арахіс та продукти, які мають їх у своєму складі;
- риба та морепродукти, зокрема молюски;
- соя та соєвмісні вироби;
- пшениця.
Найсильніша реакція найчастіше спостерігається на рибу, молюски, арахіс та інші види горіхів. З віком більшість дітей її переростають, проте трапляється й таке, що алергія залишається на все життя.
Симптоми харчової алергії
Проявляється харчова алергія у дітей відразу або через кілька годин після вживання алергенного продукту. Багато залежить від виду алергічної реакції. Серед дітей до 3-х років найбільш поширена IgE-опосередкована харчова алергія, що характеризується негайною реакцією. Головна її небезпека — розвиток анафілактичного шоку, коли дитина починає задихатися і навіть може знепритомніти.
Харчова алергія у дітей: симптоми
- Шкірні прояви — зазвичай визначаються у вигляді кропивниці, яка може сильно свербіти. Дитина себе часто чухає, через що стає неспокійною та роздратованою. Без належного лікування реакція поширюється, шкіра набрякає, виникає ангіоневротичний набряк. Головна локалізація — повіки, губи, обличчя.
- Респіраторні порушення — можуть спостерігатись як незначні зміни у вигляді нежитю, так і більш серйозні по типу кашлю та утрудненого дихання. Іноді стан настільки погіршується, що дитина відчуває страх смерті.
- Шлунково-кишкові розлади — при алергічних реакціях, пов’язаних з IgE-опосередкованою відповіддю, найчастіше виникає біль у животі, діарея, нудота та/або блювання.
- Неврологічні та серцево-судинні порушення — подібні прояви здебільшого пов’язані з важкими ускладненнями. На фоні анафілаксії з’являється тахікардія, дитина блідне, може різко знижуватись артеріальний тиск.
Для діагностики харчової алергії застосовують різні методи. Найчастіше — шкірні тести за допомогою спеціальних екстрактів. Також роблять аналіз крові на імуноглобулін та активацію базофілів. В крайньому разі дають дозу підозрюваного алергену під контролем лікаря та рятівної бригади.
Лікування дитячої алергії на продукти
В сучасній медицині поки не існує методів, які б дозволяли досягти повної толерантності до алергенного продукту. З цієї причини при харчовій алергії у дітей лікування здебільшого проводиться симптоматичне. Частіше лікарі-алергологи призначають:
- антигістамінні препарати;
- біопрепарати на основі омалізумабу;
- пробіотики.
Різні дослідження довели користь застосування пробіотичних засобів при харчовій алергії. Зокрема з їх допомогою знижується виразність алергічної реакції на коров’яче молоко завдяки укріпленню мікрофлори кишківника. Подібна терапія проводиться зі згоди лікаря.
Попередити харчову алергію можливо, якщо дотримуватись нескладних рекомендацій:
- якомога довше годувати дитину грудним молоком, мінімально — шість місяців;
- не спішити вводити прикорм, особливо це стосується алергенних продуктів;
- до одного року не давати дитині арахіс, яйця, коров’яче молоко та інші продукти, які можуть викликати алергію.
В цілому прогноз при харчовій алергії у дітей втішний, якщо дотримуватись загальних лікарських рекомендацій. Уважне ставлення до раціону дитини допомагає запобігти розвиткові захворювання та різних його ускладнень.