Знайти Ентерол
в найближчій аптеці
Перевірте себе через тестування
Пройти тест

У дорослих гастроентерит частіше викликає бактеріальна харчова інфекція та норовірус. Серед дитячого населення здебільшого на гастроентерит хворіють діти до 5 років і основна причина появи цього захворювання — ротавірус [2].

Запобігти розвитку гастроентериту доволі просто. Достатньо не контактувати з хворими на вірусні інфекції, за потреби мити руки, не вживати зіпсовану їжу або якщо якість продуктів викликає сумніви. Також потрібно пити кип’ячену або очищену воду, слідкувати за санітарними нормами приготування страв.

Симптоми гастроентериту [2-4]

При попаданні в організм бактерій, вірусів чи паразитів відбувається їх розмноження та виділення ними різних продуктів життєдіяльності. Ці токсини починають впливати на слизову оболонку шлунку та кишківника, призводять до запалення внутрішньої оболонки, зміни функціональної активності ентероцитів (клітин кишківника). Також розвиток збудників призводить до втрати води та електролітів, порушення обміну поживних речовин. Виникають симптоми гострого гастроентероколіту, серед яких найбільш поширені такі:

  • рідкі або напіврідкі випорожнення;
  • нудота або блювання;
  • температура близько 38–39 градусів або вище;
  • біль у животі, що може бути поширеним або відчуватись лише на невеликих ділянках.

Хронічний гастроентерит проявляється більш згладженими симптомами, які тривають понад 30 днів. Гостра форма продовжується не довше 2 тижнів, між гострим та хронічним гастроентеритом вирізняють ще персистуючу форму, яка триває від 2 до 4 тижнів.

Діти зазвичай більш гостро переносять протікання гастроентериту, тому діареї може спочатку не бути, а тільки температура та блювання. Оскільки в таких випадках дуже важко встановити причину захворювання, потрібно обов’язково звернутись по допомогу до фахівця.

Види гастроентериту

Залежно від збудника, який викликав розлад травлення, виділяють різні види гострого гастроентериту. У кожному випадку існують свої особливості клінічної картини, діагностики, лікування та профілактики. Основні характеристики кожного виду наступні:

  • Вірусний гастроентерит — зустрічається в 50–70% випадків, викликається в основному норовірусом, ротавірусом, астровірусом, коронаровірусом, аденовірусом типу 40 і 41. При ураженні ротавірусом часто спостерігається важке зневоднення. При норовірусній етіології спостерігається сильне блювання, яке триває 12–60 годин.
  • Діарея мандрівника — може бути легкою, помірною та класичною. В останньому випадку спостерігається в першу добу не менше трьох несформованих випорожнень разом з нудотою, блюванням, лихоманкою або болем у животі. Захворювання вражає 40–60% мандрівників, які відвідують країни, що розвиваються.
  • Харчовий гастроентерит — здебільшого викликається бактеріями (стафілококами, шигелами, кишковою паличкою, кампілобактером) зустрічається у 15–20% випадків. Такі захворювання потребують правильної діагностики та професійного лікування, щоб не виникло ускладнень.
  • Діарея через антибіотики — в основному розвивається на фоні прийняття антибіотиків з групи пеніцилінів, цефалоспоринів, фторхінолонів, кліндаміцинів. Розлад шлунку при цьому проявляється невеликою діареєю і зазвичай швидко проходить після скасування антибіотиків.

В діагностиці гастроентеритів допомагає копрограма, клінічний та біохімічний аналізи крові, визначення складу сечі. Також можуть проводити езофагодуоденоскопію (ЕФДС), УЗД органів черевної порожнини, щоб визначити можливі патології внутрішніх органів.

Лікування [1,4]

Легкий ступінь гастроентериту зазвичай самостійно проходить при дотриманні лікарських рекомендацій. При середній важкості та у більш серйозних випадках призначають антибіотики. Наявність зневоднення є показанням до проведення регідратації, оральної чи внутрішньовенної.

Для укріплення імунітету призначають вітамінотерапію, а для обволікання слизової шлунка та кишківника — препарати вісмуту або рослинні засоби (зі звіробою, пижми). Також використовують пробіотики, за допомогою яких тривалість діареї скорочується.

Дієтичне харчування має важливе значення в лікуванні гастроентериту. В першу добу хворому дають їжу за дієтою BRAT, яка містить банани, рис, печене яблуко та тости. Далі поступово переходять на звичайне харчування, але з виключенням продуктів, що подразнюють шлунок та кишківник. 

Правильне та вчасне лікування гастроентериту дозволяє швидко покращити стан хворого. Якщо не вдається впоратись із діареєю за 1–2 дні, потрібно звернутись за медичною допомогою.

 

Автор статті:
Катерина Мусієнко,

медичний консультант компанії «Біокодекс Україна».

Enterol_045 02.05.2023

 

Джерела:

  1. Gastroenteritis infectious syndrome
  2. Gastroenteritis – NHS Inform 
  3. Acute Gastroenteritis – National Library of Medicine – National Center for Biotechnology Information
  4. Overview of Gastroenteritis – MSD Manual Professional Version 

 

Автор: Катерина Мусієнко